turntable

Padlásról kukázott jó lehet? Avagy rövid, személyes kitekintő a megfizethető lemezjátszók világába

A vinyl lemezek reneszánszának a korában (sic!), szinte hetente kérik a tanácsunkat csillogó szemű pályakezdők a lemezhallgatás indulásával kapcsolatban.
Bejegyzésünkben saját tapasztalatainkat osztanánk meg, nem érintve a magasabb szinteket és a high-end világát, mivel aki azt a kategóriát keresi ők már ezeken a folyamatokon túl vannak.
Összeszedjük pár példával alátámasztva, hogy mennyibe kerülhet egy kezdő szett és szerintünk miben érdemes gondolkozni, ha feltennél nap végén egy lemezt, vagy akár ha beleszagolnál a mixtechnika világába.

Elhatározás

Az indulásnál a legelső szempont, amit magadban kell tisztáznod az a lemezhallgatás funkciója az életedben. Minél elszántabb vagy vele kapcsolatban, annál értékesebb rendszerben kell gondolkodnod. Amennyiben a padláson találtál egy doboz lemezt és mindig is romantikusnak tűnt a fekete korongok világa, de alapvetően nem teszi ki a zene túl nagy részét a hétköznapjaidat, akkor nem biztos, hogy egyből a legfelső polcokon érdemes nézegetni a lehallgatók után a hifi boltban.
Fontos ismérve lehet az igényeidnek továbbá a mobilitás kérdése, szeretnél e esetleg a későbbiekben akár belekóstolni a dj világba, zavarná e a környezeted a hangos zenehallgatás, illetve van e már bármilyen berendezésed.
Összegezd magadban ezeket a kérdéseket és ezek után nincs más hátra, mint az összes kérdés felett a legfontosabb, a mocskos anyagiak.

Nagyapámé volt, most megtaláltam, jó lehet?

Kis kitekintővel kezdenénk. A hifi világa az 1900-as évek második felétől, de inkább a 70-80-as évektől vált megszokott otthoni szórakozási formává. Bár az első sztereó lemezek 1958-ban jelentek meg a nagyközönség a 70-es évek végétől élvezhette igazán a megfizethető és jó minőségű hifi berendezéseket. Igen, ez az a korszak, amikor mi a KGST országok tagjaiként a Csehszlovák termékekkel találkozhattunk szinte kizárólag az áruházak szórakoztatóelektronikai osztályain. A legelterjedtebb a Tesla lemezjátszói voltak itthon, ami közül a NAD 5120 jelentette sokáig a felső kategóriát. Sajnos szinte kizárt, hogy ezt a típust fogod megtalálni a rég elfelejtett lomok között, sokkal valószínűbb, hogy egy fakávás, penészszagú, olcsóbb típus bukkan fel, amiben már gyerekkorodban eltörted a hangszedőtűt, mikor scratchelni próbáltál a szentkarácsony éj lemezzel titokban.

nad 5120 3

Bár a világ az újrahasznosítás felé tendál és nem cool lebeszélni ezeknek az eszközöknek a használatáról, sajnos mégis kénytelen vagyok. Ezek az eleve olcsó konstrukciók nem állták ki az évek próbáját és szinte minden alkatrésze megfizethetőre és arra lett tervezve, hogy pár év után cserélje  a gazdája. Bár eszmei értéket még jelenthet, élvezetit más sosem fog. Felejtsd el.
A 90-es évek olcsó hifi tornyai talán még ennél is silányabb minőségűek. Sokszor a hangszedő fixen beépítve és említésre sem méltó hangfalakkal csatlakoztatva. A legkönnyebb megítélni egy-egy fellelt darabnak a használhatóságát laikusként, ha rákeresel a típusára és ha az első 5 találatban vatera linket találsz 7-8e Ft-os áron, akkor lépj tovább.

Van otthon erősítőm, és amúgy desktopon szoktam zenét hallgatni.

A lemezjátszók pár usb és beépített konverteres társaikat kivéve nem rendelkeznek vonalszintű kimenettel. Előerősítés szükséges a csatlakozásukhoz. Az erősítődön meg kell keresni, hogy rendelkezik e phono bemenettel. A mellékelt kép segít, hogy is néz ki.
Amennyiben nem rendelkezel phono direkt bemenettel, úgy egy pre ampot kell beiktatni a lemezjátszó és az erősítő közé a mellékelt kép alapján.

phonoinput

És akkor nézzük értékekben a szettet:

Az új berendezésekben gondolkodóknak:
50e Ft alatt lemezjátszó, teljesen a belépő szint. Ezt akkor válaszd, ha van az erősítődön phono bemenet és bele szeretnél kóstolni a lemezek világába.
AT-LP60XBK
Ugyanez a típus kapható usb kimenettel is, amivel közvetlenül a számítógépeden keresztül létesíthetsz kapcsolatot és így a pc monitorokon szólhat a lemezed.
Személy szerint ezt csak akkor javasoljuk, ha meg tudod hozni azt a kompromisszumot, hogy a hangzásod szépségét el is veszted a beépített digi konverter miatt.
Itt még érdemes lehet a Lenco márka darabjait is átnézni.

Használt lemezjátszók kis millió változata elérhető ebben a belépő szinten. Érdemes minél jobban csengő márkák közül választani, mint a Technics, Pioneer, esetleg Omnitronic, de nagy csodát ne várj. Ebben az árkategóriában ez a kínálat legalja.

Aki másodkézből válogatja össze az egységeket, ő nagy eséllyel most ismerkedik a lemezek világával. Azt javasoljuk, ameddig nem ragadott el teljesen a hév a fekete lemezek iránt, addig lemezekből is érdemes a használt szekciót böngészned, mert ott is kisebb befektetéssel juthatsz hozzá kincsekhez. A mi kínálatunkat itt találod belőlük:

Ebben az árban lehet leginkább nézelődni, ami már minőséget is hordoz magában. A Pro-Ject márka ár érték arányban jónak számít, de a Teac és az Audiotechnica is rengeteg típussal van jelen ebben a szegmensben. Nagy különbségeket nem fog jelenteni a hangzásban, hogy melyiket választod. Ez még mindig a belépőszint a hifi világába. Itt emocionális szempontok alapján érdemes választani. Melyik tetszik. Pro-Ject T1
Ha fiatalos külsőt keresel, akkor a house of marley lemezjátszók körül is nézz szét.

PJ T1 front cutout

Ez az árkategória elég kevés eséllyel hordoz magában olyan használt lejátszókat, amit megérné megvásárolni és sokkal magasabb kategóriába repítené a rendszeredet, hisz egy jó minőségű termék évek múltával is tartani fogja az árát.

150-250e Ft
Ebben a sávban már érdemes keresgélned használtan az örök etalont, a Technics SL 1200/1210 MKII-őt. Ez a dj sztenderd, de ráadásul annyira jó minőségű anyagokból építették össze és olyan jó felépítésű, hogy a hifi világában is nagyon sokan használják sima lemezjátszóként.

technicssl

Megvan a lemezjátszó. Mi a következő lépés?

A korábban említett csatlakozás.
Megvan az erősítőd, van rajta phono bement, vagy a belépőszinntel egy usb csatlakozós típust választottál, akkor tovább léphetsz ezen a ponton.
Viszont, ha nem, akkor szükséged lesz egy phono előerősítőre. Ezt a funkciót egy dj mixer is elláthatja, aminek utána a jel kimenetét használod, de ha hifi rendszert építesz, akkor ez egy önálló egység lesz.

bekotes

Léteznek már olyan okos lehetőségek, ami kábel nélküli összeköttetést is ajánl, bluetooth rendszeren. Ez abban az esetben lehet hasznos, ha nem zavar a konvertálás okozta kisebb hangminőség romlás, de nem kábeleznád keresztbe a lakást a kényelmes kanapéd mellől.
A kínálat kb ennél az Ld Systemnél kezdődik

ldsystem

Nem érdemes azonban a legolcsóbbat venni, inkább ruházz be ebbe a még mindig megfizethető Pro-Ject előerősítőbe ami körülbelül 40e Ft.

A bluetooth nélküli verzió körülbelül 10-15e Ft-al olcsóbb. Természetesen a határ a csillagos ég a phono előerősítőket tekintve, de ezzel már hallgatható minőséget kapsz.

Erősítés és hangfalak

Korábban már vázoltuk azt a lehetőséget, hogy összekötheted az asztali számítógéppel a lemezjátszót és használhatod a logitech hangfalaidat is. Ez ideig óráig lesz csak elég, ha megunod, tovább fogod fejleszteni a rendszert.
A bevezetőben említettük már a mobilitás kérdését. Itt jön most megint elő. Napjainkban a különböző márkák egymást érik a tuningolt bluetooth-os rendszereikkel, ami egy átlagos felhasználó számára sokszor bőven elég lehet. Ezek az ‘álhifi’ rendszerek digitálisan feljavított hangzással egy kisebb szobába csodát tudnak művelni. 100e Ft környékén a Bose megoldás lehet

További érdekes megoldás lehet 180e Ft környékén a Pro-Ject Jukebox rendszere, ami magában foglalja az erősítőt  és bluetooth-on keresztül rácsatlakoztathatod a telefonodat is.

jukebox

A fentebb említett két megoldás a könnyebbik végén közelíti meg a megépítés problematikáját.

A különálló egységek. mint az erősítő, hangfalak kiválasztásánál nagyban befolyásoló tényező, hogy milyen stílust hallgatnál a rendszereden.
Ha punchy sound a lényeg és elektronikus zenét hallgatsz, akkor egy belépő szintű aktív stúdió monitor is megfelelhet erre a célra. Elég jó a választékot találni manapság jó minőségben. Egy Mackie, vagy egy drágább Focal teljesen ki fogja elégíteni a vágyaidat.

 

FOC10008095 Alpha 65 Evo

Vintage, meleg hangzást megfizethető áron használt összetevőkből építhetsz. Egy NAD 3020-as erősítőt találhatsz 40-50e Ft környékén, ami legendás phono preampokkal rendelkezik, de olyan angol márkák használt kínálatában is nézegethetsz, mint a Cambridge Audio, vagy a Musical Fidelity melyek szintén 35-50 e Ft-tól már fellelhetők, és bármelyik tökéletes lehet egy kezdő rendszer alapjaihoz.
Próbálkozhatsz akár belépő szintű csövesekkel is, de egy jo állapotban lévő, megkímélt tranzisztorossal egyszerűbb dolga lesz egy kezdőnek.
Passzív hangfal tekintetében, ha újat szeretnél, akkor egy Dali polcsugárzó 100e környékén párban már elérhető, vagy használtan Kef, Monitor Audio szintén ebben az árban. Használtan a lehetőségek tárháza végtelen. Nagyon jó hatásfoka lehet egy kis szobában egy vintage JVC szélessávúnak, ami nagyon dekoratív is, de 50-100 között már a 20 évvel ezelőtti felső kategóriás hifi hangfalak is felbukkannak a marketplacen. Mission, Canton Infinity megfelelő lehet induláshoz, de személy szerint a hifisták körében gyűlölt, de egy átlagos felhasználó szempontjából több, mint tökéletes Bose rendszert is megkapsz 70e Ft környékén. Kis helyet foglal és tökéletes élményt kapsz cserébe.

KEFQ150allvanyoshangfal3

Végszó

Kezdésnek egy új Pro-Ject lemezjátszóval kezdenénk amihez gyári Om hangszedő tartozék, 120e Ft környékén, hozzá egy használt Nad erősítő és egy Bose Acoustimass mélyláda két kockával. Ez a rendszer 200E ft környékén megáll és biztosan nem okoz majd csalódást hosszú távon. Idővel pedig, ha beleszeretsz az érzésbe, akkor ki tudsz a komponensekből szállni komolyabb értékcsökkenés nélkül és megkezdeni az utad a véget nem érő hifi és high end zenehallgatás világába.

No Comments

Vélemény, hozzászólás?

Várólista Küldünk egy e-mailt, amikor újra elérhető a termék.

No fields found, please go to settings & save/reset fields