small rinsed

Egy évig ne mossam a gatyámat?

Bizonyára már fél füllel, innen-onnan hallottátok azt a legendát, hogy sokan egyáltalán nem mossák a farmerjüket, csak beállítják a sarokba.
Pár praktikával és tanáccsal próbálunk most ennek az ügynek a végére járni, hogy hogyan is mossuk a sötétkék farmereinket. Az elején érdemes tisztázni, hogy ezek az instrukciók elsősorban az indigókék és az egyszínű nadrágokra vonatkozik, ami a Carhartt kínálatában Rigid (Merev), Rinsed (Kiöblített) és One Wash (Egyszer mosott) modelleknél ajánlott követni. A többi nadrág esetében a gyár elvégzi helyettünk a koptatási folyamatot, így a különböző washed színek, mint a Stone Washed, Mid Washed, Light Used Washed, stb esetében a kezelés olyan tekintetben könnyebb, hogy ezek a modellek már nem hajlamosak a színük eresztésére, kismértékű zsugorodásra mosás alatt.Miért is érdemes a sötétkék nadrágokat körültekintően kezelni?
Elsősorban az anyaguk és a színezésük sajátossága miatt. A farmernadrág, amennyiben 100% pamutvászonról beszélünk, minden tekintetben az egyik legtermészetesebb összetételű ruhadarabunk, aminek az indigókék színét is természetes alapú színezékek alkotják. Ezt a kék színt őrizzük meg minél tovább a helyes kezeléssel, valamint a pamut összetétele révén hajlamos a zsugorodásra, amit szintén elkerülhetünk az alábbiak figyelembevételével, illetve a rettentő dühítő mosási csíkok sem mutatnak jól egy frissen vásárolt nadrágon.
Mikor mossunk?
A szakemberek egyöntetű véleménye, hogy fél évig egyáltalán ne mossuk ki a nadrágot vásárlás után, de a Carhartt WIP 9-12 hónap hordást ajánl az első mosás előtt.
Hogyan is mossunk körültekintően?
A mosás előtt minden zsebet jó alaposan nézzünk át és mindent ürítsünk ki, kifejezetten az aprópénz tud nagy pusztítást végezni egy-egy nadrág mosásakor.
A nadrágot fordítsuk ki és a mosás előtt áztassuk be hideg vízbe. Ezzel az anyagát puhává tesszük és fellazítjuk a szennyeződéseket és csökkentjük a rossz mosásból adódó csíkok, effektek kialakulását.  Az igazán kíméletes mosás áztatás útján történik maximum 40 fokos vízben melyhez színes vagy fekete ruhákhoz használható folyékony mosószert adagoltunk. A 30-40 perces áztatás után óvatosan kevergetve távolítsuk el az esetleges lerakódásokat.
Gépi mosáskor a nedvesítés követően érdemes kifordítva feltekerni a nadrágot, majd hideg mosási programban, a fordulatot minimálisra véve különállóan, elkülönítve mosni. Itt is színes ruhákhoz alkalmazható mosószert alkalmazzunk, lehetőleg folyékony formában.
A mosást követően érdemes pár percre egy enyhe ecetes vízben kiöblíteni és tovább áztatni a nadrágot, mely stabilizálja az indigó pigmenteket az anyagban.
Szárítógép? Felejtsd el.
A mosást követően lógatva száríts, kivéve ha a nadrág stretch anyagú. Abban az esetben fektetve érdemes az anyag nyúlását elkerülendő.Természetesen ezek macerás dolognak tűnnek egy sima bedobom a gépbe mosási folyamathoz képest, de ha szeretnéd sokáig élvezni az indigókék nadrágodat, akkor érdemes pár havonta rászánni az időt erre a kíméletes módszerre.A csatolt videó pedig végigmegy ezeken a lépéseken.

No Comments

Vélemény, hozzászólás?

Várólista Küldünk egy e-mailt, amikor újra elérhető a termék.